Met IDEA BIM Designer is het mogelijk om een structuur vanuit RFEM met profielen en interne krachten te importeren in IDEA om er vervolgens de staalverbindingen uit te isoleren en te ontwerpen.

In deze blogpost tonen we een RFEM voorbeeld van een toren gemodelleerd en gecontroleerd met de RF-TOWER add-ons:

In IDEA StatiCa op het tabblad BIM vindt men de RFEM import:

Na het kiezen van het te importeren RFEM bestand ziet het model er in IDEA als volgt uit:

Materialen, profielen en interne krachten worden geïmporteerd vanuit RFEM naar IDEA.

De gebruiker kan nu kiezen welke knopen hij wilt isoleren voor een detail van de staalverbinding:

In IDEA Connect ziet de knoop er als volgt uit:

De gebruiker kan nu in IDEA Steel Connections werkplaatsbewerkingen gaan toevoegen zoals bijvoorbeeld bouten:

Vervolgens wordt er een controle van de platen (plastische rekgrens < 5%) , de bouten (EC3) en de lassen (EC3) gedaan. Het is ook nog mogelijk om de stijfheidskarateristiek te bepalen en deze terug te gaan gebruiken in het RFEM model. Ook een knikcontrole van de platen is mogelijk met IDEA Connect.