Met IDEA StatiCa BIM is het mogelijk om vanuit verschillende 3D Eindige Elementen software projecten te importeren.

In deze post laten we zien hoe u dit kan doen met Esa Prima Win (voorloper van Scia Esa PT en Scia Engineer):

Voor de import heeft u het Esa Prima Win bestand nodig en het *.stp bestand. In Esa Prima Win kan u een "save as" naar *.stp doen of Via File -> Export -> PSS (zie ook de handleiding in bijlage onderaan deze post).

Na import kan u in IDEA StatiCa BIM de staalstructuur met interne krachten bekijken:

Vervolgens kan u de staven en de staalverbindingen controleren volgens Eurocode 3.

We bekijken dit in deze post verder voor staalverdingen.

Via de menuboom kan de gebruiker de gewenste knopen aanduiden:

Eénmaal de gewenste knopen geselecteerd kan de gebruiker kiezen voor verdere analyse van de staalverbinding:

De knoop wordt na het opslaan in een nieuw bestand nu met IDEA Connect geopend.

Men kan zien dat de geometrie en de krachtswerking reeds aanwezig is.

Met IDEA Connect gaan we nu de verbinding verder afwerken:

Via Ontwerp en Werkplaatsbewerkingen voegen we snedes en lassen toe aan te verbinding. De lassen worden in het geel weergegeven :

Na een plastische eindige elementen (EEM) berekening kan de gebruiker de controles van de lassen en platen bekijken: